ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

3o Δημοτικό Χαλανδρίου - ΡΙΖΕΣ 3o Δημοτικό Χαλανδρίου - ΡΙΖΕΣ

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών ''ΡΙΖΕΣ'' μίλησαν στά Σχολεία του Χαλανδρίου για την Μικρασιατική προσφυγιά,με παιδιά νηπιαγωγείου,με μαθητές δημοτικού,γυμνασίου και λυκειακές τάξεις!

 Στην καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» που υλοποιείται η δράση προφορικής ιστορίας,απο τον σύλλογό μας ΡΙΖΕΣ μίλησαν ο Νίκος Καραμπουνιώτης & Δημήτρης Τσακιλτζής με μαθητές  για την Μικρασιατική προσφυγιά,το πως έζησαν οι πρόσφυγες στο Χαλάνδρι και σε άλλες περιοχές,πώς βιώσαν τον ρατσισμό και αργότερα την ανάταση,για τον ρατσισμό που βρίσκουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα μας και την Ευρώπη!

Στις 16 Μαρτίου 2016 στήν δράση προφορικής ιστορίας,μιλήσαμε για την Μικρασιατική προσφυγιά με τους μαθητές του 8ου Γυμνάσιου Χαλανδρίου,όπου αρκετοί μαθητές εχουν καταγωγή απο Μικρά Ασία (Τσεσμέ,Σμύρνη,Αιβαλί,Καππαδοκία,Κωνσταντινούπολη,Πόντο) και γενικά όλα τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το θέμα,ο Πρόεδρος του Συλλόγου 'ΡΙΖΕΣ' Νίκος Καραμπουρνιώτης μίλησε για την Μικρασιατική προσφυγιά στο Χαλάνδρι και ο Υπεύθυνος Διάδοσης & Διάσωσης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δημήτρης Τσακιλτζής απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών,έγινε συζήτηση για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Πρόσφυγες που έρχονται τώρα στην χώρα μας από κάποιους απάνθρωπους συμπατριώτες μας,για την απαράδεκτη συμπεριφορά Τών Ευρωπαίων απεναντί τους ..ενω η καθηγήτριά τους κυρία Αθηνά Βορρίση, Υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και μπόρεσαν έτσι να κάνουν τον παραλληλισμό με την εποχή μας και τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα.

Επισης διασώστης που βρισκόταν σε αποστολή σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετέφερε στα παιδιά πληροφορίες και συνθήκες από τη διαδικασία της διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα! Ηταν τιμή μας και χαρά που είμασταν με τα παιδιά,είμασταν συγκινημένοι και μάθημα και για εμάς τους ιδιους,να κρατίεται η Μνήμη μας και η Μικρασιατική Ιστορία μας,

Τα παιδιά του σχολείου τα οποία έχουν καταπληκτικό μυαλό,σκέψεις,παιδεία & ωριμότητα για την ηλικία τους, θέσαν ερωτήματα τα οποία συζητήσαμε μαζί τους και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει ελπίδα και μέλλον,,,,πολλα συγχαρητήρια στους καθηγητές τους και τους γονείς τους!Στη συνέχεια οι μαθητές προετοίμασαν τα σακίδια της δράσης «Υποστηρίζουμε το ταξίδι» με αντικείμενα πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων. Τα πράγματα αυτά οι μαθητές τα έφεραν στο σχολείο και τα ετοιμάσαν με πολλή χαρά. Τα παιδια ετοίμασαν μια πολυ ωραία ταινία με δικό τους σενάριο και με τίτλο 'Χωρίς Πατρίδα'

Στίς 18 Μαρτίου 2016 μιλήσαμε για την Μικρασιατική προσφυγιά στο 16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου,ένα σχολειο με 70 παιδακια και καταπληκτικούς ανθρώπους κοντά σε αυτά! Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης με την προσωπική του αφήγηση άγγιξε τα παιδιά και τους μεγάλους που παραβρέθηκαν. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία τόσο για τα παιδιά όσο και για τις νηπιαγωγούς,οι μαθητές του νηπιαγωγείου άκουσαν, έκαναν εύστοχες ερωτήσεις και κατέθεσαν ακούσματα από μνήμες μεγαλύτερων για τη δική τους καταγωγή που τις συνέδεσαν με το σύγχρονο ζήτημα του προσφυγικού. Τέλος χάρισαν στον ομιλητή μια γλαστρούλα και ζωγραφιές που έκαναν για το σύλλογο «Ρίζες». Οι ζωγραφιές των παιδιών μετά την συνάντηση αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους!

Ευτυχώς υπάρχουν ακάμα παιδιά σε τέτοια ηλικία που ξέρουν οτι κατάγωνται απο τη Μικρά Ασία,γιατί οι γονεις μιλανε υπερηφανα!Οι ερωτησεις τους πανεξυπνες και μερικες παραξενες για την ηλικια τους...και όπως έλεγε και ο πατέρας της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας Αναξαγόρας στα Βουρλά,όσο ρίχνουμε λάδι στο καντήλι,το καντήλι θα είναι αναμένο....Ευχαριστούμε για την όμορφη γλάστρα και τις όμορφες ζωγραφιές που έφτιαξαν για τον συλλογό μας τα παιδάκια!

Στίς 19 Μαρτίου 2016 μιλήσαμε στό 3ο Δημοτικό Χαλανδρίου με του μαθητές και τούς γονείς γιά την Μικρασιατική προσφυγιά στο Χαλάνδρι και τον Συνοικισμό...μέσα σε ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση καθώς μαθήτρια της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου διηγήθηκε την ιστορία της προγιαγιάς της, που έφτασε στο Χαλάνδρι από το Μελί της Ερυθραίας. Φανερά συγκινημένος απευθύνθηκε στα παιδιά και ο πρόεδρος του συνδέσμου Μικρασιατών/Κωνσταντινουπολιτών " Ρίζες" Νίκος Καραμπουρνιώτης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσφυγικές μνήμες της γειτονιάς του Συνοικισμού Χαλανδρίου και το μήνυμα αλληλεγγύης που δίνουν σήμερα!

Το προαύλιο του 3ου δημοτικού έγινε εργαστήρι αλληλεγγύης,οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και δασκάλους του σχολείου ζύμωσαν κουλουράκια, που ψήθηκαν στο φούρνο της γειτονιάς και συσκευάστηκαν με κορδέλες και μηνύματα αγάπης για να παραδοθούν στα μικρά προσφυγόπουλα.Ταυτόχρονα, άλλοι συμμαθητές τους έφτιαχναν ζωγραφιές και κολάζ με μηνύματα κατά του πολέμου, κατά του ρατσισμού, υπέρ της ειρήνης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες, μηνύματα που συγκλονίζουν με τον αυθορμητισμό τους.

Η παρουσίαση άρχισε με μια συμβολική υποδοχή προσφύγων, όπου μητέρες του σχολείου, οι οποίες φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, υποδέχθηκαν άλλες μητέρες με παραδοσιακές φορεσιές της Μικράς Ασίας και τους προσέφεραν καλάθια με κουλούρια, θέλοντας να αναδείξουν την επικαιρότητα της προσφυγιάς και τη βούλησή τους να υποδεχθούν φιλόξενα και τους πρόσφυγες του σήμερα. Αξιόλογη συνεισφορά στη δράση αυτή ήταν η αφιλοκερδής προσφορά του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π. Ζήση σε παραδοσιακές φορεσιές και την συμμετοχή τού χορευτικού Ποντίων Χαλανδρίου "Ακρίτας"

Αμέσως μετά ο δήμαρχος χαιρέτισε την εκδήλωση, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων καλωσόρισε τους παριστάμενους.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας "Ειρήνη", ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα και όλοι οι μαθητές παρέλαβαν μια αναμνηστική κονκάρδα, ενθύμιο της συμμετοχής τους στη δράση " Πιάσε το χέρι μου".

Όλοι όσοι βρεθήκαμε το Σάββατο σε αυτή την κατάθεση ψυχής μαθητών,γονέων,δασκάλων και προσφυγικών συλλόγων,είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε σε μια γιορτή αλληλεγγύης και αισιοδοξίας που ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την αξία της συλλογικότητας καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς της γειτονιάς του Συνοικισμού με την προσφυγιά,τη μνήμη και την αλληλεγγύη.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε μιά τόσο σημαντική προσπάθεια και δινετε η δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά και οι νέοι την ιστορία της Μικρασιατικής προσφυγιάς,νά ακούσουν μαρτυρίες,να συζητήσουμε γιά πράγματα που δέν γνωρίζουν και να περάσουμε το μήνυμα τής ανθρωπιάς!Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι & Πολιτιστικοί σύλλογοι τή χώρας,να καθιερωθεί σαν θεσμός .. είναι ευκαιρία για τα παιδιά μας η Γνώση,η μνήμη και ν'αποκτήσουν παιδεία & ευαισθησία για τον συνανθρωπό τους!

Ο αγώνας για την μνήμη και την προσφυγιά συνεχίζεται.........

επιστροφή στην κορυφή