Η Συνεισφορά των ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ αθλητικών σωματείων στη κοινωνία του ποδοσφαίρου !!! (Photo Gallery)

Ο Συλλογός μας ΡΙΖΕΣ παρευρέθηκε σε μια μοναδική ημερίδα-συζήτηση '' Η Συνεισφορά των ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ αθλητικών σωματείων στη κοινωνία του ποδοσφαίρου ''

που διοργανώσε την Κυριακή 19-3-2017
- Το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (Ι.Δ.Ε.Α.Δ.).
- Οι σύλλογοι παλαιμάχων ποδοσφαιριστών των προσφυγικών αθλητικών σωματείων Νέας Ιωνίας, της Α.Ε.Κ. και του Απόλλωνα Σμύρνης
- Η ποδοσφαιρική ομάδα υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
- H προσφυγική ποδοσφαιρική ομάδα ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ Ανδρέας Μαλάτος

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

- Αριστείδης Καμάρας, πρώην Πρόεδρος Γ.Σ.Απόλλων Σμύρνης : Ο αθλητικός πολιτισμός της Μικράς Ασίας : Το παράδειγμα του Απόλλωνα Σμύρνης
- Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και Ο.Π.Σ.Ε.
Η συνεισφορά των προσφυγικών σωματείων στην κοινωνική
ενσωμάτωση των προσφύγων: Το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας
- Κυριάκος Χήνας, Μέλος της Λέσχης πολιτισμού και ιστορίας της ΑΕΚ : Η συνεισφορά των προσφυγικών σωματείων στην τοπική κοινωνία : Το παράδειγμα της Α.Ε.Κ.

Μια καταπληκτική συζήτηση για τα Προσφυγικα Αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα και ιδαίτερα στις προσφυγικές περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες,όπως η Νέα Ιωνία (Ποδαράδες),Νέα Φιλαδέλφεια (Ποδονίφτης),Περισσός,Καλογρέζα,Κοκκινιά κ.α

Ο Σύλλογός μας ΡΙΖΕΣ έδωσε αντίγραφα στους Εισηγητές & Διοργανωτές...την Ε.Π.Χ (Ενωση Προσφύγων Χαλανδρίου) 1930,ένα απο τα παλαιότερα Προσφυγικά σωματεία,με Μικρασιάτες καταγωγή κυριώς απο τα Βουρλά Ερυθραίας.
-------------------------------------------------
* Ο Σπουδαίος ποδοσφαιριστής Αριστείδης Καμάρας τους Απόλλων Σμύρνης μίλησε για τα πρώτα χρόνια των προσφύγων & της ομάδας του Απολλωνα και την ιστορία του,για τα υπόλοιπα προσφυγικά σωματεία της Ελλάδας.

* Ο Λουκάς Χριστοδούλου με το μοναδικό και σπάνιο ψηφιακό αρχείο του,μας μίλησε ,για τα 160 κ πλεον σωματεία της περιοχής,για τα 46 Αθλητικά σωματεία & ομίλους της Νέας Ιωνίας,το πως τότε επειδή οι αποστάσεις ήταν μεγάλες και δεν υπήρχαν μέσα.μαζευότουσαν οι οικογένειες τών ομάδων και πηγαίναν με τα ποδια εκδρομή στις γειτονικές περιοχές για να παίξουν αγώνες κ.α συγκινητικά πράγματα και ιστορίες!
Οσοι δεν έχετε διαβάσει το βιβλιο '' Η Ιστορία των Σωματείων της Νέας Ιωνιάς '' αξίζει τον κόπο να το πάρετε,σημαντικη έρευνα με σπάνιο φωτογραφικό υλικο,άρχεια κ.α πολλά που είναι Πολιτισμική καταγραφή των Μικρασιατών προφύγων.

* Ο Κυριάκος Χήνας με τις γνώσεις του και την ομιλία του μας ταξίδεψε πίσω στον Χρόνο και την Ιστορία ίδρυσης της ΑΕΚ απο τους Μικρασιατες πρόσφυγες,τον Σπανούδη,τον Ιωνά,την Πέρα Κλούμπ.για τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης και πώς ζούσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Νέα Φιλαδέφεια (Ποδονίφτης),για την Ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ και τα άλλα αθληματά της,το Γήπεδο της ΑΕΚ που φτιάξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες!
Εγινε αναφορά για τους τίτλους της ΑΕΚ,το πόσο ειναι συνυφασμένη η Νέα Φιλαδέλφεια με την ομάδα της ΑΕΚ,την αναγκαιότητα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στον φυσικό της χώρο και καθώς πολλά ιστορικά και σημαντικά γεγονότα!
-------------------------------------------------------
** Ο γραμματέας της Λέσχης πολιτισμού & ιστορίας της ΑΕΚ Νίκος Δευτεραίος μίλησε για την αναγκαιότητα της κατασκευής του νεου γηπέδου της ΑΕΚ στον φυσικό της χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια,για το πόσο σημαντικό είναι να γίνει εκεί ακριβώς που το έφτιαξαν οι Μικρασιάτες προγόνοι μας.

Στο συνέδρειο παρευρέθηκαν αρκετοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές,φορείς απο αρκετούς δήμους της Αττικής,Αθλητικοί συντάκτες,Μικρασιατικοί σύλλογοι,απλός φίλαθλος κόσμος και αθλητές,Ο Ηλίας Βελούδος & άλλα μελη της Λέσχης πολιτισμού & ιστορίας της ΑΕΚ.
Αξίζει μιά τόσο σημαντική εκδήλωση να ξαναγίνει για όσους δεν το παρακολούθησαν..αμέτρητα συγχαρητήρια για πρωτοβουλία

επιστροφή στην κορυφή